Het nieuwe bouwen heeft een spannende en uitdagende opgave. Door automatisering en BIM kunnen producenten steeds meer een tailormade-product of materiaal aanbieden. Van alle geproduceerde elementen zullen in een materiaalpaspoort de (gerecyclede) grond- stoffen bekend zijn, een belangrijke stap voor de circulaire economie.

 

Opdrachtgevers van woningen, kantoren, ziekenhuizen, scholen, winkels, bruggen en tunnels, en andere bouwwerken hebben te maken met scherpere milieuregelge- ving door het grondstoffenbesluit en wensen zelf steeds vaker circulaire materialen toe te passen zoals biobased materialen en gerecyclede materialen. Ook het terugdringen van fossiele brandstoffen bij productie, vervoer en gebruik neemt enorm toe. Minder materiaalgebruik, en constructies die veilig zijn bij brand en natuurgeweld.

 

Digitale productietechnieken zorgen voor een geheel nieuwe vormentaal, en 3d printen, CNC frezen, het inzetten van robots voor customized productie beginnen zelfs mainstream te worden. Smart materialen die energie leveren, onderhoudsarm zijn, voor zelfreinigende en zelfhelende constructies zorgen, interactief en communi- catief zijn met ingebouwde sensoren: en dat alles in het teken van het comfort, gebruiksgemak en veiligheid van de gebruiker en zijn omgeving.

Onze Architecture ambassadeur

Ulrich Knaack

Professor Ontwerp en Constructie aan TU Delft, professor Geveltechnologie aan TU Darmstad (Duitsland)

 

Prof. dr. ing. Ulrich Knaack volgde zijn opleiding tot architect aan het RWTH Aachen (Duitsland). Vervolgens behaalde hij zijn PhD op het gebied van structureel gebruik van glas.

 

Tijdens zijn carrière werkte Knaack als architect en planner in Düsseldorf. Knaack heeft tevens gewerkt als professor Ontwerp en Constructie aan de OWL Hogeschool (Duitsland). Momenteel werkt hij als professor Ontwerp en Constructie aan de TU Delft bij de faculteit Architectuur, waar hij de Façade Research Group opzette. Tegelijkertijd is hij professor Geveltechnologie aan de TU Darmstad bij de faculteit Civiele Techniek (Duitsland), waar hij deelneemt aan het Institute of Structural Mechanics + Design.

 

Knaack organiseert interdisciplinaire design-workshops en symposiums op het gebied van gevels, en is de auteur van diverse bekende naslagwerken, artikelen en lezingen.