De kleding industrie is – na de energiesector- de meest vervuilende industrie en is verantwoordelijk voor 10% van de CO2 uitstoot. Daarnaast kost de productie van kleding voor 1 huishouden zo’n duizend badkuipen water, en zijn de arbeidsomstandigheden in de lage lonen landen erbarmelijk. Verduurzaming, goede arbeidsomstan- digheden, recycling, hergebruik en up cycling zijn dan ook de trends in de kledingindustrie.

 

Daarnaast groeit de materiaalinnovatie voor werkkleding en sport door toepassing van smart materials, het toevoegen van extra functies zoals anti transpiratie, medicijnen, anti straling, geurloos, zelfreinigend, brandwerend of met een vormgeheugen. E-textiles worden steeds beter, doordat de ontwikkeling in de vezels zelf plaatsvindt. Ook 3D printen neemt een vlucht bij het maken van accessoires, schoenen en zelfs complete outfits. Coatings en prints zijn niet alleen esthetisch maar ook functioneel, zoals waterafstotend, brandveilig en zelfs geschikt voor het opwekken van energie, het veranderen van gedaante zoals kleur of textuur, als communicatie of zich aanpassende isolatie.

Onze Fashion ambassadeur

Marina Toeters

Design en onderzoek voor modetechnologie bij by-wire.net

 

Marina Toeters werkt op het gebied van modetechnologie en modeontwerp. Via haar website, by-wire.net, stimuleert ze de samenwerking tussen de mode-industrie en technici om een relevant mode- systeem en ondersteunende kledingstukken voor alledag te ontwikkelen.

 

Ze geeft advies aan, onder meer, Philips Research en de Europese Ruimtevaartorganisatie over productontwikkeling. Toeters werkt tevens als docent, coach en onderzoeker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, bij het textieldepartement bij Saxion Hogeschool en bij de faculteit Industrieel Design bij de TU Eindhoven.

 

Toeters’ doel is om mode innovatie te maken, door draagbare technologie, nieuwe materialen en innovatie productiemethodes in ons huidige modesysteem op te nemen.