De ontdekkingsreiziger in ons heeft de afgelopen eeuwen zijn grenzen verlegd, met de uitvinding van diverse vervoermiddelen. Zowel transport van personen als producten en grondstoffen maken die ontdekkingen vandaag voor iedereen bereikbaar. De auto zelf wordt steeds meer een werk-en leefomgeving, de auto gaat zelf communice- ren, van veilige waarschuwingssystemen tot autonome zelf navigerende en rijdende auto’s.

 

De innovatie voor alle mobiliteit richt zich voortdurend op lichtgewichte sterke materialen, efficiënte productieprocessen, energiebesparing, integratie van functies, beleving en communicatiemiddelen. Ook duurzaamheid gaat steeds zwaarder wegen. Van de afname van het gebruik van fossiele bandstoffen naar compacte, lichtgewichte en betaalbare accu’s, supersterke composieten die recyclebaar worden of van natuurlijke vezels en bio harsen zijn gemaakt. Nieuwe metaallegeringen, slimme materiaalcombinaties in laminaten, onverwoestbare kunststoffen, en coatings om het te beschermen tegen weersinvloeden. Ook hier rukken de digitale productieprocessen op: voor goedkopere mallen tot complexe verbindingen.

Onze Mobility ambassadeur

Erik Tempelman

Associate professor Design Engineering bij TU Delft

 

Dr. ir. Erik Tempelman werkt al twintig jaar met design, innovatie en materialen, zowel in een industriële als een academische omgeving. Recen- telijk afgeronde projecten waar hij aan heeft meegewerkt zijn onder andere Nature Inspired Design and het door de EU gefinancierde Light. Touch.Matters project. Hij is ook bekend vanwege zijn werk in produceren en design samen met Cambridge University en Studio Ninaber.

 

Tempelman heeft artikelen over verschillende onderwerpen gepubliceerd, waaronder de eco-impact van materialen in de auto-industrie en over lichtgewicht design. Hij werkt ook regelmatig mee aan de jaarlijkse Constructeurdag.

 

Als ambassadeur van MX laat Tempelman de enorme stappen zien die genomen zijn op materiaalgebied in de auto-industrie in de afgelopen jaren en legt uit waarom dit soort innovaties belangrijk zijn.